ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΟ ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΙΤΖΗ

Thursday, March 29, 2007

Ερωτήσεις κρίσεως στο 6ο κεφάλαιο (συνέχεια)

91. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Klinefelter; Με ποιους δυνατούς τρόπους μπορεί να προκύψει σύνδρομο Klinefelter; Να γίνει διαγραμματική απεικόνιση της μείωσης σε κάθε περίπτωση.
92. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Turner; Με ποιους δυνατούς τρόπους μπορεί να προκύψει σύνδρομο Turner; Να γίνει διαγραμματική απεικόνιση της μείωσης σε κάθε περίπτωση.
93. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου Down; Με ποιους δυνατούς τρόπους μπορεί να προκύψει σύνδρομο Down; Να γίνει διαγραμματική απεικόνιση της μείωσης σε κάθε περίπτωση.
94. Τι γνωρίζετε για τη μετατόπιση; Με ποια φαινόμενα συνδέεται;
95. Στις αμοιβαίες μετατοπίσεις δε χάνεται γενετικό υλικό. Ταυτόχρονα, τα άτομα εμφανίζουν κίνδυνο απόκτησης απογόνων με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Πώς το εξηγείτε αυτό;
96. Ποιες μεθόδους προγεννητικού ελέγχου γνωρίζετε και ποια είναι τα πλεονεκτήματα της καθεμιάς;
97. Ποιοι παράγοντες και ποια γεγονότα οδηγούν σε καρκίνο;
98. Γιατί ο καρκίνος δεν κληρονομείται ως απλός Μενδελικός χαρακτήρας;
99. Ποια είναι η φυσιολογική λειτουργία των ογκογονιδίων και των ογκοκατασταλτικών γονιδίων; Πότε τα γονίδια αυτά οδηγούν σε καρκινογένεση;
100. Από δύο φυσιολογικούς γονείς γεννήθηκε αγόρι που πάσχει από δρεπανοκυτταρική αναιμία και β-θαλασσαιμία. Να γράψετε τους γονοτύπους των τριών ατόμων και να εξηγήσετε τη σχέση των γονιδίων μεταξύ τους.