Ερωτήσεις κρίσεως στο 7ο κεφάλαιο
61. Σε τι είδους τεχνικές στηρίζεται κατά κύριο λόγο η βιοτεχνολογία;
62. Δώστε πέντε παραδείγματα χρήσιμων προϊόντων που παράγονται σε ευρεία κλίμακα με μεθόδους βιοτεχνολογίας.
63. Τι ονομάζουμε μικροβιακή καλλιέργεια και τι χρόνο διπλασιασμού των μικροβίων; Από τι εξαρτάται ο χρόνος διπλασιασμού των μικροβίων σε μια καλλιέργεια;
64. Γιατί το άγαρ είναι απαραίτητο συστατικό μιας στερεής καλλιέργειας;
65. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των στερεών καλλιεργειών έναντι των υγρών;
66. Γιατί στους βιοαντιδραστήρες χρησιμοποιείται υγρό θρεπτικό υλικό;
67. Ποιες είναι οι απαραίτητες προεργασίες για να ξεκινήσει μια καλλιέργεια βακτηρίων;
68. Ποιες είναι οι διαφορές της κλειστής καλλιέργειας από τη συνεχή;
69. Ποια φάση ανάπτυξης του ζυμομύκητα επιλέγουμε για τη βιομηχανική παραγωγή της αιθανόλης; Αν θέλουμε να παράγουμε πενικιλίνη από τον μύκητα Penicillium, ποια φάση ανάπτυξης του είναι περισσότερο αποδοτική και γιατί;
70. Σχεδιάστε την καμπύλη ανάπτυξης του βακτηρίου E. coli σε κλειστή καλλιέργεια, αν έχουμε εξαρχής στο θρεπτικό υλικό δύο πηγές ενέργειας, τη γλυκόζη και τη λακτόζη. Δικαιολογήστε τα συμπερασματά σας.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home